Autolakering

Autolakering – Har du fået ridser eller stenslag i lakken, er det vigtigt, at få dem ordnet. Med autolakering undgår du nemlig, at der dannes rust ved skaden. Og så ser bilen meget bedre ud bagefter. Det kan også være, at du vil give bilen en helt ny farve eller få custom paintet den. Hvad skal du være opmærksom på, når du skal vælge autolakerer? Og kan du fikse ridsen eller stenslaget selv?

autolakering

En ridse i lakken eller et stenslag på din bil springer lige i øjnene. Det er et rigtigt irritationsmoment. Men det er ikke kun udseendet på bilen, der tager skade. Hvis ikke skaden i lakken behandles hurtigt, kan der gå rust i den. Og så bliver det hurtigt dyrt at fikse.

Det kan også være, at du kunne tænke dig at få malet bilen i en helt anden farve eller få bilen custom-paintet. Derved får du en bil, der er helt unik. Med custom paint kan du både få lavet flotte effekter i autolakken, ligesom du kan få malet motiver i lakken – ganske som du kan få sat en tatovering på kroppen. Det er flot, opsigtsvækkende og oftest dyrt. Men har du en bil, du holder af og vil du gerne skille dig ud på landevejen, er det vejen frem.

Hvad er autolakering?

Autolakering er i bund og grund maling af bilen. Men autolakering er også et ægte håndværk, der kræver håndelag og erfaring.

En professionel autolakerer er ekspert i at få lakken til at ligne en drøm. Og det er ellers ikke let at arbejde med lakeringen, der nemt kommer til at fremstå med uønskede striber. Specielt når der er tale om metallak, som langt de fleste biler har i dag.

Men lakken betyder ikke kun noget for bilens udseende. Lakken er også bilens forsvarsværn mod rust på karrosseriet. Derfor er det enormt vigtigt, at autolakereren ved, hvad han laver.

Lakken skal nemlig være tæt og påført helt rigtigt, for at give den optimale beskyttelse.

Hvad koster en autolakering?

Prisen på autolakering afhænger meget af, hvor du får den lavet. Mange autoværksteder kan hjælpe dig med at lakere din bil. Men der findes også deciderede autolakeringsværksteder. De arbejder udelukkende med lakering og derfor har de stor erfaring i at skabe flotte resultater på din bil. Det er oftest dem, som det almindelige autoværksted sender din bil hen til.

For at finde billig autolakering kan du med fordel starte med at sammenligne priser på nettet. Her kan du i ro og mag – uden at forlade sofaen – finde den løsning, der passer bedst til dig.

Og når du undersøger priserne på nettet først, får du også en anden fordel. Så kan du nemlig samtidig se andre kunders anmeldelser af de værksteder, du kigger på. Det er rart at høre fra andre kunder, om deres oplevelse af både kvalitet og service det pågældende sted.

Så ved du på forhånd, hvad du kan forvente af den fremmede, som du overlader din bil til.

Hvilken autolakerer skal jeg vælge?

Det er en rigtig god idé at tage en snak med en autolakerer, inden du vælger ham. Så kan du få en idé om, hvem han er og hvor god hans service er. Det giver ofte også en ganske udmærket fornemmelse af, hvor god kvaliteten af hans arbejde er.

Du bør også gå efter en, der er medlem af enten en brancheforening eller en garantiordning. Det giver dig yderligere sikkerhed for, at det er en fagmand, der kan sit kram.

Kan jeg selv lave autolakering?

Mindre stenslag og småridser kan du oftest selv udbedre ved at købe en lakstift i den farve, som din bil har. Her er det vigtigt, at du enten har farvekoden på bilen eller kan angive mærke, model og årgang helt præcist, så du er sikker på, at du få den helt rigtige farve.

I princippet er der heller ikke noget i vejen for, at du selv kan lave større lakarbejder eller autolakere hele bilen. Men hvis ikke du ved, hvad du laver, kan du gøre mere skade end gavn.

For det første kræver det, at du har et godt sted at stå med det. Det er praktisk taget umuligt at stå med udendørs, da der er stor risiko for, at der kommer skidt i lakken. Samtidig medvirker sol og vind til at lakken tørrer for hurtigt. Det giver et mindre pænt og mindre holdbart resultat.

Men skal du stå indendørs, skal det være et sted, der er godt dækket af, for ellers kommer lakken på både gulve, vægge og møbler. Men du skal også sørge for at have en god udluftning, for lakken er ikke sund at indånde.

Risiko for rust

Det kræver også, at du både har de rette værktøjer – som f.eks. professionel autolak-sprøjtepistol og en kraftig kompressor – og den rette autolak. Der kan være stor forskel i kvaliteten på lak, og får du en, der ikke holder ordentligt, er der stor risiko for, at skadestedet bliver angrebet af rust, selvom du har lakeret det.

Det samme gælder, hvis dit værktøj ikke er i orden. Så kan du ikke være sikker på, at lakken bliver ordentligt fordelt. Og så kan du få samme problem med holdbarheden.

Svært at få pænt

Som nævnt tidligere, kræver autolakering håndelag. Det kræver meget øvelse og det tager lang tid at blive god til at lave en pæn overflade på lakken. Hvis du ikke har prøvet det før, er det næsten umuligt at få arbejdet til at blive pænt.

For langt de fleste er det derfor absolut den bedste løsning at vælge professionel autolakering. For de penge, det koster ekstra, får du både den flotteste løsning og en løsning der holder, så der ikke dannes rust ved skaden.