Stenslag

Stenslag i forruden er en stor frustration. De kan let føre til, at hele forruden skal skiftes. Især hvis de ikke behandles med det samme. Men du kan undgå at skifte forruden, hvis du ved, hvad du skal gøre. Læs her, hvordan du kan spare udskiftningen af din forrude!

Bang! Bedst som du kører ud ad landevejen, får du et stenslag i forruden. Når det første chok over det høje smæld har lagt sig, kommer irritationen. Hvorfor skulle det også lige ske? Og skal jeg nu have skiftet forruden?

stenslag

Men i langt de fleste tilfælde kan du slippe for den dyre udskiftning af forruden, hvis du ved, hvad du skal gøre, og du handler hurtigt. Læs med her, så kan din næste skade på forruden blive væsentligt billigere, end du troede.

Hvordan opstår stenslag?

Stenslag opstår, når sten slynges op fra vejen af en forankørende eller modkørende bil, og derefter rammer din bil.

Risikoen er derfor større i tæt trafik og i områder med vejarbejde, hvor der kan være grus og sten på vejen. Desuden er der større risiko for skader på grund af sten i vinterhalvåret end i sommerhalvåret. Det skyldes at vinterens sne og sjap lettere fører småsten med ud på vejene. Hvorvidt vinterdæk har en større sandsynlighed for at slynge sten op er uvist. Det er dog en mulighed, da vinterdæk med større riller, nemmere kan hive småsten op end sommerdæk.

Skal min forrude skiftes ved stenslag?

Nej! I langt de fleste tilfælde kan et stenslag repareres hurtigt og let af en fagmand. Men du skal handle hurtigt, når du har fået en skade på forruden. Hvis først vand og skidt samler sig i fordybningen, er der langt mindre sandsynlighed for, at skaden kan repareres uden at udskifte hele ruden.

Desuden bliver ruden svækket af skaden. Det betyder, at den let kan revne. Sker det, skal hele ruden udskiftes. I allerværste fald kan en forrude, der har fået et stenslag, få så mange små revner, at du ikke kan se noget gennem den. Dette sker pludseligt, og sker det mens du kører hurtigt, kan du havne i en meget farlig situation.

Desuden er forruden i dag oftest en vigtig del af bilens strukturelle opbygning. Det betyder, at du og dine medpassagerer er mere udsatte, hvis der er en revne i din forrude.

Reparation af stenslag

Når et stenslag i ruden bliver repareret, genskabes forrudens oprindelige styrke. Det betyder, at når stenslaget er repareret, behøver du ikke længere være bekymret for, om forruden revner, eller for om får følgeskader andre steder.

Du kan få lavet reparation af stenslag hos de fleste autoværksteder, samt på specielle glasværksteder, der ikke laver andet end glasarbejde på biler. Ofte kan arbejdet laves på ganske kort tid – nogle steder under 20 minutter.

Andre værksteder tilbyder at reparere forruden på din arbejdsplads eller hjemme hos dig selv. Så er du fri for at sætte tid af til at komme på autoværksted med bilen.

Hvordan repareres et stenslag?

Først rengøres stenslaget grundigt. Det er nemlig altafgørende for om den lim, der bruges til at reparere med, binder ordentligt til ruden. Hvis ikke limen binder godt til ruden, bliver reparationen ikke pæn. Desuden holder den heller ikke lige så længe.

Dernæst bruges et værktøj til at danne vakuum på det omkringliggende område, mens limen bliver fyldt i fordybningen. Det er med til at limen nærmest presses ind i fordybningen, når luften lukkes ind igen. Og samtidig hjælper det med til, at der ikke kommer luftbobler under limen.

Til sidst tørres limen ved hjælp af UV-lys og ruden renses for overskydende lim, så overfladen bliver helt glat. På den måde undgår du, at vinduesviskerne trækker striber på ruden, når de kører hen over stenslaget.

Hvordan undgår jeg stenslag?

Du kan ikke være sikker på at undgå stenslag fuldstændigt. Men sørg for at holde god afstand til forankørende biler. Sørg også for at sænke farten i områder, hvor der kan være små sten på vejen. Det gælder især omkring vejarbejder og om vinteren, når der har været sne.

På den måde kan du undgå de fleste skader som følge af sten på vejen.

Hvad skal jeg gøre, når jeg har fået et stenslag?

Når uheldet er ude og du får et stenslag, er det vigtigt, at du handler med det samme. Det øger nemlig sandsynligheden markant for, at ruden kan repareres. Derfor er det første, du bør gøre at dække hullet til, så der ikke kommer vand og snavs i det.

Det kan du gøre med et rudeplaster, eller bare med et stykke tape eller et klistermærke. Herefter bør du hurtigst muligt – og helst samme dag – få forruden repareret på et værksted. Ved at reparere skaden med det samme, undgår du, at den bliver til en revne.

Ruden oplever nemlig konstant små vrid under kørslen. Det betyder, at de mikroskopiske revner, der er omkring skaden, forværres og kan blive til store revner.

Hvilke stenslag kan repareres?

Næsten alle stenslag, der er under 3 mm i diameter kan repareres, når bare hullet har været beskyttet mod vand og snavs. Sidder skaden uden for forrudens primære synsfelt, kan det ofte også repareres, selvom det er større end 3 mm.

Hvis skaden sidder i synsfeltet, og er større end 3 mm, skal forruden udskiftes. Du kan få værkstedet til at hjælpe dig med at undersøge, om hullet kan repareres, eller om det er nødvendigt at udskifte ruden.

Hvad koster reparation af stenslag?

Prisen for reparation af stenslag starter typisk ved nogle få hundrede kroner. Men der er forskel fra værksted til værksted, og du kan med fordel undersøge prisen på nettet, inden du bestiller tid til reparationen. Det giver dig også mulighed for at se tidligere kunders anmeldelser af det pågældende værksted. Det er jo ikke ligegyldigt, hvem du overlader din bil til.

stenslag pris

Under alle omstændigheder er prisen for reparationen markant lavere end for at udskifte hele ruden. Priserne på udskiftning af en forrude starter omkring 2.000 kr. og fortsætter opad. Prisen afhænger af bilmærke og -model, om der er varme, radioantenne eller regnsensor osv. i forruden, samt af hvor du får den skiftet.

Kan min bil synes med stenslag?

I mange tilfælde kan bilen godt synes med et stenslag, hvis det er repareret. Så længe hullet er mindre end 3 mm i diameter, er der ingen problemer. Men er det større end dette og sidder det i synsfeltet på ruden, så skal den udskiftes. Synsfeltet er den midterste del af førerens halvdel af forruden.

Sidder skaden i yderkanterne af førerens halvdel af forruden, er reglerne lidt mere lempelige. Så accepteres skader op til 10 mm i diameter og revner på op til 50 mm i længde. I passagersiden må stenslag være op til 30 mm i diameter, mens revner må være op til 150 mm lange.

Hvem dækker stenslag?

Der er ikke erstatningspligt for den forankørende eller modkørende bil ved stenslag. Det er dig selv, der hænger på omkostningerne til reparationen.

Til gengæld har mange bilforsikringer en glasdækning, der inkluderer gratis reparation af stenslag. Her er det igen vigtigt at huske, at få dækket området til med det samme og komme på værksted hurtigst muligt.

For hvis skaden ikke kan repareres, eller hvis ruden revner, er det en normal forsikringsskade, hvor du skal betale selvrisiko for reparationen.

Så husk at tjekke din bilforsikring, inden du tager på værksted.