Hvis du ejer en bil er det obligatorisk, at du skal havde synet bilen hvert andet år, og hvis du har en helt ny bil, så skal bilen til syn efter fire år efter bilens indregistrering. Det obligatoriske bilsyn er indført for, at sikre at køretøjet lever op til alle de gældende regler for godkendelse af køretøjer. Trafikstyrelsen sender dig en digital indkaldelse til din e-boks, når det igen er tid til at bilen skal igennem det periodiske bilsyn og godkendes. Når bilen bliver synet, bliver der udarbejdet en synsrapport på bilen, herunder noteres evt. fejl og mangler der kan være med til at bilen ikke opfylder kravene for bilsyn.
Der findes fire kategorier bilen kan blive kategoriseret under, hvilke er følgende:
- Godkendt
- Betinget godkendt
- Kan godkendes efter omsyn
- Ikke godkendt
Hvis bilen bliver godkendt eller betinget godkendt af synsmanden, så kan du kører fra synshallen i bilen. Hvis bilen bliver betinget godkendt, så skal bilen til reparation og havde fikset evt. fejl der gjorde at bilen kun blev betinget godkendt. Med en betinget godkendelse skal bilen ikke til omsyn.
Hvis bilen bliver kategoriseret som ”Kan godkendes efter omsyn”, så skal bilejer udbedre fejlene i synsrapporten, og så booke et omsyn, hvor køretøjet vil blive gennemgået for de fejl og mangler der blev noteret i den oprindelige synsrapport.
Hvis din bil falder under den sidste kategori ”Ikke godkendt”, så må du ikke kører fra synshallen i køretøjet, og synshallen er forpligtet til, at give myndigheder besked om, at køretøjet ikke er godkendt til det periodiseret bilsyn, og på baggrund af dette skal nummerpladerne på bilen afmonteres og leveres til skat.
Omsyn af bil – Hvordan er reglerne der?
Hvis bilen ikke blev godkendt under det periodiske syn, fordi der blev fundet væsentlige fejl og mangler, så har bilejer 33 dage til at udbedre de fejl og mangler, der er noteret i synsrapporten fra det periodiske syn. I en synsrapport vil der blive noteret, hvilke fejl og mangler der skal udbedres før bilen kan blive godkendt, denne synsrapport er nyttig til når bilen skal på værksted, så mekanikerne slipper for, at gennemgå bilen for fejl og mangler selv, hvilke også spare bilejer for penge.
Udeblivelse fra det periodiske syn
Hvis du udebliver fra det periodiske syn får du efter fem uger en påmindelse fra Trafikstyrelsen, og 9 uger efter synsfristen får du en bøde på 2.000 kr. Hvis du stadig ikke har fået synet bilen efter 13 uger fra synsfristen får du endnu en bøde på 2.000 kr. for manglende afmelding af køretøj hos SKAT. Hvis du efter 15 uger fra synsfristen stadig ikke har inddraget dine nummerplader til SKAT, så kommer politiet og inddrager dine nummerplader. Bødesummen kan altså løbe op i 4.000 kr. og et besøg fra politiet.